Bussen till Megalo Chorio
Det blev ett annorlunda restaurangbesök igår kväll och även en annan kostnad, men det var värt varenda euro! Vi gick till byns fiskrestaurang där tog kocken emot oss. Han berättade vad som fanns till förrätt. Det bjöds tzatziki, vitlöksbröd, grekisk sallad eller grillad aubergine. Vi valde tzatziki! Till varmrätt tog vi grillad svärdfisk. Den var pinfärsk, kocken kom ut med hela svärdfisken och högg kotletter. Huvudet kastade han i en buske till katterna. Till svärdfisken serverades kokt potatis och citron! Det var den godaste fisk jag någonsin ätit!
Vi frågade kocken hur han hade tillagat svärdfisken. Han berättade så gärna! Först brynte han vitlök och gul lök med smör i en stekpanna. Så lade han i svärdfisken och kryddade med färsk oregano och citron. Den fick en kort stund i pannan och grillades sedan färdig i ett fiskhalster. Suveränt! Dessutom har vi plockat en mängd oregano som jag trodde var mynta, så receptet tar vi med oss hem!
Det som var annorlunda här var att man fick ingen meny utan kocken talade om för gästerna vad som serverades och då visste man heller inte vad priset var. Jag kan säga att priset här var det dubbla mot vad restaurangerna nere på strandpromenaden tar. Men som sagt, det var värt varenda euro!
Halv elva idag på förmiddagen tog vi bussen till Megalo Chorio som är öns huvudstad. Vi vandrade ner mot havet. Den här delen av ön är den bördigaste och det odlas bl.a. potatis, lök, gurkor, tomater, oliver och vi såg även vinrankor, citron- och apelsinträd och bikupor. Deras honung är jättegod, en eller två klickar på yoghurt smakar förträffligt! Det blommade överallt och fåglarna sjöng, men de är svåra att få syn på, de gömmer sig i all grönska.
På stranden åt vi en lätt matsäck som bestod av vatten, skorpor och päron! Vi trodde att vi skulle kunna äta lunch i Megalo Chorio men det fanns inget öppet så vi tog bussen tillbaka till Livadia efter ung. två timmar. Vi fick vinka till oss bussen så stannade den och vi fick hoppa på, här behövs inga busshållsplatser! Resan kostade 1 euro/person.
Tillbaka i Livadia gick vi till Mike, bagaren och köpte bröd till lunch. Jag lovar att det räcker med ett bröd! Tänk er typ ett wienerbröd som är fyllt med skinka och ost. Det väger tungt och består antagligen till hälften av dagens kaloribehov. Behöver jag säga att det smakar såå gott! Vi har ätit samma typ av bröd fyllt med fetaost och det finns en variant som är fyllt med korv också. Dessutom köpte vi bullar fyllda med jordgubbssylt, ung. som munkar! Ikväll kanske det bara blir en burk sardiner till middag…
Efter lunchen blev det en siesta med bokläsning och så kaffe med bulle! Willy är inne på sin sjunde bok. Jag läser fortfarande på min första men den består av nästan sjuhundra sidor. Det är Jean M. Auel, De målade grottornas land, fortsättning på berättelsen om Ayla.
Alldeles nyss kom det en regnskur, vinden har lugnat ner sig något så regnet känns bara uppfriskande!
Anne-Marie
Godmorgon!
Käket lät väldigt smarrigt må jag säga , speciellt svärdfisken - lite exotiskt och kul att pröva även , det är annat än köttbullar och potatis med lingonsylt som vi fick serverat i Golfrestaurangen igår på jobbet , men det gick ner det också ;)
Fina vyer ni har också med bergen :) (kul med mycket bilder)
Ha det gött och fortsätt njut av mat natur och ledigheten!
Nu är det hög tid att fixa frukost till jobbet här på tal om mat.
kramar / Stefan
Hej!
Mycket vackra bilder ser jätte härligt ut.
Här i Borensberg har vi haft lite regn idag och mulet och drygt 15 grader så jag har tyckt det har varit kallt har ju varit van vid sommarvärme.
Ha det fortsatt gott.Kram